13-10-15

Krk en de eilanden in de Kvarner baai, deel 2, September '15

BAS 05.jpg

DEEL 2

 

Derde dag op Krk. Tijd om de naburige eilandjes te verkennen. Vandaag zijn dat Cres en aansluitend Losinj. En het weer ziet er nog slechter uit dan de dag voordien.

We nemen met bus en al een ferry richting Cres. De zee beukt stevig tegen het schip maar ik denk dat ze hier erger gewend zijn. We zijn al geïnformeerd over de legendarische Bora wind en ingewijden laten ons weten dat dit slechts een voorproefje is. Gelukkig kunnen we indien nodig beschutting zoeken in de ruime passagiersruimte maar uiteraard blijven wij stoer buiten staan.

CRES 10.jpg

CRES 21.jpg

Na een half uurtje zetten we voet aan wal en rijden gelijk naar het stadje Losinj. Onderweg oogt het allemaal wat troosteloos en het zal er niet op beteren. Het eiland ziet er verlaten en robuust uit en de lucht gevaarlijk bewolkt.

Losinj moet in betere omstandigheden een heerlijke plek zijn maar nu maken we dat we onder zeil zitten op een van de vele terrassen. Een warme hap – in ons geval een variatie aan pasta’s – gaat er prima in. Het is niet koud buiten maar de aanblik doet anders vermoeden.

CRES LOSINJ 05.jpg

Het korte wandelingetje nadien levert ook niet veel prettige momenten op. Blij dat we terug op de bus zitten… we trippen terug noordwaarts richting Osor. Op promo-en luchtfoto’s ziet dit plaatsje er geweldig uit. Vanop de grond en in deze weersomstandigheden allerminst. Doods, verlaten en nat.

Zo ook onze laatste stop in Cres stad. De kleine jachten en zeilbootjes liggen te beven in de verlaten haven. Geen hond te zien buiten deze groep goed ingepakte ramptoeristen. Ja, dit is echt zielig maar we maken er het beste van.

CRES 24.jpg

Heel tevreden dat we terug aan boord van de ferry zijn en nog meer als we droog en wel aankomen in ons hotel. Dit is een dag om snel te vergeten. Jammer. We maken nog een fijne wandeling naar en van Krk onder een aanvaardbare avondlijke hemel en dat is dan ook een opsteker.

Na een douche, in avondtenue en gezeten aan tafel voor alweer een uitbundig buffet, is al deze miserie al snel vergeten. Maar het moet nogmaals gezegd worden: op de eerste drie dagen twee maal ellendig weer…daar wordt een mens niet blij van.

Gelukkig! De volgende dag werd er een grijze lucht maar droog weer aangekondigd. Op het eerste zicht bleek dat nogal mee te vallen.

We wandelen naar en door een – weliswaar nat – ontwakend Krk om aldaar aan boord te gaan van onze varende bus, de Tajana, voor de hele dag. De animator (eigenaar?) van de boot is een rijzige grijzende man met een aanleg voor humor en een mondvol Duits, Engels en Italiaans.

Alhoewel dit voor hem en zijn crew dagelijkse kost én kostwinning is, voelen we ons toch snel goed op de boot. Dit zou wel eens een goedmakertje kunnen worden voor de vorige twee dagen.

TA 21.jpg

Het is een eind varen naar het eiland Rab met aankomst de stad met dezelfde naam. De vaart duurt twee en een half uur en verloopt ondanks de ‘schaapjes op de golven’ (…) bijzonder goed. Bovendien maken ze een prima cappuccino in de ambachtelijke kombuis.

De omliggende eilanden ogen prachtig onder de dramatisch schilderachtige lucht. Het waait deftig en de golven durven al eens over de voorsteven gaan maar als echte zeebonken weerstaan we de natuurelementen.

TA 27.jpg

Als de bulk van de passagiers een etage lager al veilig achter glas, geniet ons kwartet van de wind, de deining en het zicht rondom. De zon komt er zelfs af en toe door waardoor de eilanden oplichten in vele schakeringen.

Als ik tijdens de vaart even op een bank ga liggen is enkel en alleen wegens het vermoeiende wandelen op het dek. Niet, ik benadruk: niet omdat ik zeeziek zou zijn... echt niet.

RAB 10.jpg

RAB 00.jpg

Het is al veel rustiger als we tegen twaalf uur de baai van Rab binnenvaren en  het ziet er veelbelovend uit. De wind is bijna draagbaar en er komt hoe langer hoe meer blauw aan de hemel opzetten.

Rab is een aardige stad. We blijven dan ook vooral hangen in het oude gedeelte dat doorweven is van kleine straatjes, bruggetjes, restaurantjes, winkeltjes en fraaie uitzichten over het lagergelegen gedeelte, inclusief de baai en haven.

RAB 16.jpg

Het uitzicht over de vier torens schijnt legendarisch te zijn, zo laat ik me vertellen. Mooi is het inderdaad. Dit wordt gevierd met een prima ijsje. Mijn kompanen bedanken er voor en zullen ijs-loos de dag doorbrengen. Hoorde ik daarna geen tandengeknars en gevloek?

Afspraak om 14u om een hapje te eten aan boord. De keuze tussen vis of vlees was eerder gemaakt en nu was het bang afwachten wat de groezelige kok ons zou presenteren. Viel dat even mee! Mijn makreel was gegrild en bijzonder stevig gekruid. Stevig! Vlot van de graat en gegarneerd met een frisse salade van hoofdzakelijk witte kool. Klinkt erg pover maar was heerlijk.

TA ETEN 06.jpg

Een tweede ronde liet ik dan ook niet zomaar aan mij voorbij gaan… Met een licht zurige maar drinkbare witte wijn werd de hap flink doorgespoeld. Ondertussen voeren we langzaam uit de haven weg richting Pag, het volgende eiland.

RAB 48.jpg

Daar aangekomen oogt de aanlegsteiger wat verlaten maar dit is dan ook een uithoek van het eiland. Wij maken een mooie wandeling langs de kust richting olijfbomengaard. Dit is nog altijd een van de belangrijkste exportproducten van de regio. Een matige klim brengt ons door de ‘plantage’, welke bijzonder ruw oogt door de overvloed aan stenen tussen de bomen.

PAG 13.jpg

Als de wandeling rond is en we terug aan de boot zijn gekomen, drinken we er nog eentje op een goede thuisvaart of zoiets. Ja, de rust, de stilte en de ondertussen overijverige zon maken dat ik daar nog wel even wil vertoeven…

Op de terugweg, die een goede anderhalf uur zal duren, steekt de wind alweer op. De zee gaat redelijk heftig te keer. Op de boeg is het niet uit te houden door de wind en menigeen komt bezeken terug naar de veiligere achterkant. Het is fun, het is wat avontuur voor een landrat maar het is vermoeiend als je persé op de been wil blijven.

Volgt: een flink spektakel als de bemanning een hoop broodresten aan de meeuwen voedert.

PAG GULL 04.jpg

 

Het duister valt lichtjes als we terug aanleggen in Krk. We proberen onze zeebenen te slijten door terug naar het hotel te wandelen. Wederom een mooie lucht, een stille avond, waarom kan het niet altijd zo zijn?

KRK 11.jpg

En jammergenoeg zit het er hiermee eigenlijk weeral op…

Restte ons een even lange terugrit naar huis. Onze gids koos voor een veel aangenamere rit – dus niet langs Zagreb – met veel groen en kronkelende banen.

Toch waren we al na een goed uurtje in Slovenië, via Oostenrijk naar Duitsland. Een overnachting in Ingolstadt luidde het laatste bedrijf in.

Kilometers ploegen door Duitsland met talloze files door wegenwerken (op een zondag!) om dan rond 19u terug op ons vertrekpunt aan te komen.

Het was een fijne trip, mede dankzij het gezelschap, de organisatie en al de positieve dingen die we lieten primeren op het kwakkelende weer.

Kroatië is echt een fantastische vakantiebestemming. Na de grote reis vorig jaar hebben we nu ook een idee van de eilanden. Dit alles kan nu even de kast in en we kijken alweer reikhalzend uit naar het aanbod van volgende jaar…

Commentaren

Echt wel enorm prachtig daar he :-)

Gepost door: felix | 19-10-15

De commentaren zijn gesloten.