08-05-16

Evergrey, 't Sok, Kachtem, 07/05/16

evergrey_logo_1_kb_malmoe_2015.jpg

De vraag is hoe ver wil je rijden om een van je favoriete bands te gaan zien? In België is ‘ver’ nog altijd relatief maar ik zak niet voor iedereen af naar het blitse Kachtem bij Izegem. Het ‘Headbangers Metal Fest’ had EVERGREY uitgenodigd om hun feestje af te sluiten en op het eerste gezicht was dat een puike beslissing.

EVERGREY (12).jpg

Toch werd het geen makkelijke klus, noch voor de band en zeker niet voor het publiek. Zaal ’t Sok mag dan wel een godgegeven fuifzaal zijn in dit oord, voor een concert dat de intensiteit van pakweg Miel Cools of Milow ver overstijgt, is de zaal niet echt optimaal. En dan heb ik het over de ventilatie en de temperatuur in het algemeen.

Als ik aankom is Spoil Engine halfweg en de zaal is al een oven. De vloer is zeiknat van het condens en halve pinten. Dat beloofde dus voor verder op de avond.

Ik pik een glimp op van Evil Invaders maar kies uiteindelijk voor een wandelingetje in de zomerse avondlucht. Wel weer op post voor Evergrey, dat spreekt. Even daarvoor had ik al het geluk de band even te kunnen begroeten, the works, dus.

Na een beetje een chaotische ombouw en gear-check door een duidelijk incompetente roadie(?) die duidelijk nog nooit een gitaar/bas in zijn handen had gehad, was ik compleet gefocussed op wat er komen ging.

De setlist was keurig: van de obligate songs uit het geweldige ‘Hymns for the Broken’, een hap uit haast elk album dankzij ‘Nosferatu’ – een beetje ver verleden, toch.

Voor het podium klonken de gitaren nogal erg overstuurd en luid door de wat ongelukkige opstelling van de backline, mijn gedacht. Verder deed de band prima zijn werk, ook al zag je dat ze niet echt in show-modus waren.

EVERGREY (17).jpg

EVERGREY (18).jpg

EVERGREY (24).jpg

Maar dat gebeurt nogal eens meer met Evergrey. Zij kunnen ofwel briljant zijn (Graspop 2015) ofwel met haken en ogen de set aan de gang houden. Was er vroeger nogal wat booze in het spel, dat viel nu nogal mee, vooral omdat ze zich permanent vol water moesten gieten om in leven te blijven.

Ze waren dus niet erg in show-of tourmodus, ook omdat ze midden in het werk aan het nieuwe album eigenlijk de baan opgingen en duidelijk wat energie te kort kwamen om zich fysiek meer te geven.

EVERGREY (32).jpg

EVERGREY (42).jpg

Muzikaal zat het nog wel goed. Een matige Tom Englund is nog steeds een erg straffe Englund (Tom Englund is gewoon Evergrey, toch?) en met een machine als Jonas Ekdahl op de drums kan je als band niet anders dan plankgas blijven geven. Zie foto voor setlist…

Midden in de set werd er even gas teruggenomen voor enkele korte ballads en een stukje keyboard van Rikard Zander. Een mooi stukje gitaarwerk werd gegeven door Henrik Danhage. Wat een gitarist, zo ondergewaardeerd! Even dacht ik dat de band er door de omstandigheden de brui aan ging geven maar er werd nog een fikse rechte lijn ingezet met ‘When the Walls go down’, ‘Recreation Day’ ‘A Touch of Blessing’ en het overrompelende ‘’The Grand Collapse’ – een ideale afsluiter waar ze nog jaren plezier van gaan hebben.

EVERGREY (53).jpg

EVERGREY (54).jpg

EVERGREY (55).jpg

Evergrey durft me soms al eens teleurstellen maar ‘heirkracht’ is nu eenmaal een gegeven dat ze met zich meeslepen. De band – met Tom Englund’ als enige originele en dragende kracht – verbaast steeds weer door er weer bovenop te komen en hun eigen stijl door te drukken. Door te touren in de meest moeilijke omstandigheden en toch alles te geven.

EVERGREY (61).jpg

EVERGREY (63).jpg

EVERGREY (87).jpg

EVERGREY (75).jpg

EVERGREY (73).jpg

EVERGREY (90).jpg

EVERGREY (20).jpg

Jammer uiteindelijk van de grote groep mensen die hun heil buiten zochten en chapeau voor de doorbijters die de set uitzaten en licht gestoomd de zaal mochten verlaten.

Volgende afspraak met Evergrey op de tour met Delain in november – als alles blijft meezitten natuurlijk.

 

 

 

13:33 Gepost in Muziek | Commentaren (1)

Commentaren

Zaal t'Sok in Kachtem....Hoe kunnen ze het bedenken. Ik waan me zo weer in the seventies. Jeugdhuis, parochiezalen, instuiven , héhé..... Het bestaat dus toch nog.

Je hebt er in elk geval een leuke foto aan over gehouden.....

Gepost door: L'Homme des Bois | 08-05-16

De commentaren zijn gesloten.