18-06-16

Lake District, Cumbria & York, Mei 2016

LAKE (1023)HEADERBLOG.jpg

DEEL 3

 

Onze laatste volledige dag in het Lake District!

‘High Adventure’ roept de slagzin van de formule die gekozen is. We doen terug beroep op de lokale ‘Mountain Goat’ busjes en dit om het westelijke en tevens hoogste gedeelte van het Lake District te bezoeken.

Wat heet ‘hoog’ natuurlijk. De tien hoogste bergen van Engeland liggen in het Lake District. We spreken dan van meer dan 900m maar nog steeds onder de 1000m. Toch zijn het sterke hellingen gezien we niet zo heel erg ver van de Ierse zee zijn verwijderd.

Via de A6 rijden we zuidwaarts richting Kendall, Windermere en Ambleside. Kort daarna gaan we de heuvels in en dat was echt wel wat. Het kleine buste (tot 15 passagiers) sleurde zich tegen 25% klimmende wegen omhoog. Tony, onze chauffeur van de dag deed dit zonder een spier te vertrekken en wist ons tussendoor met een grapje op ons gemak te stellen. Uiteraard hebben wij alle vertrouwen in hem.

LAKE (1009)HIGH.jpg

LAKE (1023)HIGH.jpg

We rijden rond Elter Water, via Old Dungeon Ghyll en houden een eerste halte aan Blea Tarn, een meer dan fotografisch verleidelijke plek. Een busje van The National Trust staat er met info en promotiemateriaal. Ja, natuur- en landschapsbeheer nemen ze hier echt wel serieus.

Daarenboven gaat de achterdeur van het busje open en haalt Tony en zijn evenknie in het ander busje een ware koffie/thee bar boven. Biscuit included.

Terug onderweg rijden we langs een opvallende rotsformatie waar volgens de overlevering een Vikingparlement zou zijn geweest toe ook zij zich hier genesteld hadden rond het jaar 800. We zijn zodanig onder de indruk van het landschap dat we eigenlijk alles slikken. We weten ondertussen dat de Denen hier aardig voet aan wal hebben gezet.

LAKE (1047)HIGH.jpg

LAKE (1060)ROM.jpg

Ondertussen nemen we een stukje de steilste pas in Engeland, nl de Hardknott Pass, welke in het verlengde ligt van de Wrynose Pass. Maar liefst 30% klimmen. Dat lijkt misschien niet zo bijzonder maar het hele landschap lijkt wel weg te zinken tijdens zo een klim. Uiteraard levert het ook weer spectaculaire beelden op.

En het houdt niet op. Even verder ligt op een heuvelrug het Hardknott Castle, de benaming gegeven aan het Romeinse fort, of wat daar van overblijft.

LAKE (1069)ROM2.jpg

LAKE (1078)ROM2.jpg

De Romeinen noemden dit fort Mediobogdum en het werd gebouwd onder Keizer Hadrianus tussen 120 en 138nChr. Zegt Wikipedia. Het maakt deel uit van een vestigingsgordel die soelaas moest bieden aan de troepen op en af naar de legendarische ‘Muur van Hadrianus’. Hier lag het Vierde Cohort Dalmatische troepen. Men vermoedt een 500 manschappen. We mogen er ook van uitgaan dat deze jongens aardig wat bomen hebben gekapt om het fort in goede staat te houden én zich te verwarmen.

Met ongeveer 100 op 100 meter is dit een serieuze oppervlakte, met enkel de restanten van de omwalling nog zichtbaar. Enkele buitengebouwen worden gepasseerd terwijl ik de kostbare tijd zo veel mogelijk wil benutten. Het bovenaanzicht is, zeker tegen de ruwe omgeving, fantastisch en het vergt slechts weinig moeite om je in te beelden hoe het als Romein hier vertoeven was.

LAKE (1080)ROMFX.jpg

LAKE (1084)ROM.jpg

Zelfs bovenop het fort is het drassig en het is dan ook een morsige affaire om veilig (en snel) terug op de baan te geraken. Jawel, dit was echt de moeite.

We vervolgen onze weg en al snel rijden we tussen het groen, tussen lokale Highland Longhorn koeien en de Belted Galloways. Ook hier schapen, overal verspreid.

Al gauw komen we aan in Eksdale waar we zullen instijgen in het smalspoortreintje. Ja, ok, een beetje knullig gezien we maar een goede 20 minuten zullen meerijden tegen een slakkengangetje. Het lijkt wel een speelgoedtreintje en de machinist komt zo uit een sprookjesboek. De witte rookpluim zorgt vervolgens voor het perfecte idyllische plaatje. Soms gebeurt het dus dat het hele plaatje klopt.

LAKE (1130)EKS.jpg

Als Tony ons later terug oppikt, karren we naar Muncaster Castle. Dit typisch Engelse kasteel ligt op een onwezenlijk mooie plek. Het panorama is onwezenlijk mooi en de omliggende half wilde tuin zorgt voor de kleur. Gelegenheid tot een beperkte hap & drankje is voorzien. Maar daar is niet alles mee gezegd.

LAKE (1169)MUNC.jpg

LAKE (1270)MUNC.jpg

LAKE (1275)MUNC.jpg

Wij schuiven aan voor een voorstelling van het ‘Hawk and Owl Centre’, welke voor een mooie presentatie zouden zorgen. Met uilen, een steenarend (golden eagle), een valk en een zwerm gieren, werden we een half uurtje onderhouden. De enthousiaste presentator hield er het tempo en wist ons op een humoristische wijze het een en ander te vertellen over het gevolgelte en het beheer. De vogels zorgde voor de rest.

LAKE (1186)OWL.jpg

LAKE (1223)OWL.jpg

LAKE (1246)OWL.jpg

LAKE (1206)OWL.jpg

Ik sloop nadien nog even de giftshop binnen alwaar er een mooi aanbod aan boeken (solden!) niet aan mijn oog ontsnapte. Waarlijk een verantwoord einde van een mooie dag!

De terugrit zou 1u45’ duren maar die waren zo voorbij. Je rijdt nu eenmaal niet zomaar van punt A naar B. Het landschap is geen spelbreker maar eerder een welkome verstrooiing. Toch wederom blij, vermoeid maar voldaan terug aan het hotel alwaar we onze laatste avond zullen inzetten.

LAKE (1304)SHAP.jpg

 

Onze laatste dag bracht ons via het stadje Skipton (niet speciaal voor stoppen, hoor) tot in het bekende York. York heeft een goede toeristische reputatie maar dat is buiten zijn even grote populariteit gerekend. Het was dan ook zaterdag en ik neem aan dat er ook een hoop Britse dagjestoeristen aanwezig waren.

LAKE (1327)SKIP.jpg

Het blijft een charmant stadje, ook al waren de straten op sommige punten verzadigd van het volk. Shoppen, dat vooral. Maar wij moeten ook eerst wat eten en stappen de pub ‘The Guy Fawkes Inn’ binnen. Veel subversiever kan het niet dan het geboortehuis (officieel erkend door plakkaat) van deze anarchist avant-la-lettre uit de 17e eeuw te bezoeken.

LAKE (1351)YORK.jpg

Ik waag me nogmaals aan een fish & chips – met hetzelfde effect: wat een vettige smakeloze zooi… . Mijn maat bezondigt zich aan een trio van Cumberland Sausages. The lesser of two evils?

Met plannetje in handen zorg ik er voor dat we zowat elk straatje in het oude centrum doorwandelen. York bestond al lang voor de Romeinen hier een vestiging van maakten en het is pas toen de Vikingen de stad Jorvik noemden dat de stad begon uit te breiden en effectief een centrum van handel en wandel werd. Het Viking Centre is helaas gesloten (!) maar de leuke winkel mag wel op mijn interesse rekenen.

LAKE (1369)YORK.jpg

LAKE (1374)YORKFX.jpg

LAKE (1377)YORK.jpg

LAKE (1395)YORK.jpg

Het is mooi geweest. De voeten beginnen te reklammeren en de laatste kleine valuta worden uitgegeven. Een ritje naar Hull was de volgende stap. Daar gingen we aan boord van de ‘City of Hull’, een schip dat een maatje groter is dan de vorige.

LAKE (1462)RET.jpg

Wederom een rustige nacht om later te ontwaken bij het invaren van de haven van Rotterdam. Met een stevig ontbijt achter de kiezen, was de tijd aangebroken om die laatste kilometers huiswaarts af te werken.

Het Lake District stond niet hoog genoteerd op mijn ‘to-do’ lijstje maar de nieuwsgierigheid en het feit dat Engeland – en het VK in het algemeen – door omstandigheden en vooroordelen al te vaak op de lange baan werd geschoven.

Deze trip heeft me zeer positief gestemd. Het weer was zeker van de partij en het programma was ondanks zijn veilige VlaVak gehalte toch onderhoudend genoeg.

Met zoals gezegd een lange werk-zomer voor de boeg, was dit alvast een meer dan aangenaam opwarmertje voor de volgende excursies.

Tot dan!

LAKE (1310)SHAPtheend.jpg

Commentaren

Lijkt me wel heel mooi van natuur, zitten daar nog wilde beesten?
Misschien eens doen met de shopper.
En nu aan 't werk...
Doei

Gepost door: GD | 21-06-16

De commentaren zijn gesloten.