25-09-16

Krakow 3

Logo 2.jpeg

3. Oswiecim, Auschwitz II - Birkenau  --  Krakow stadsverkenning

 

We verzamelen aan de bus voor de luttele afstand van net geen twee kilometer af te leggen. Op naar Auschwitz II – Birkenau.

Een ruime parking met oord voor verfrissing verwelkomt ons. Toch gaan tegelijk alle ogen naar de gekende poort. Ik vind ze kleiner lijken dan ik ze me voorstelde. Rondom enkel velden en een zeldzaam al of niet historisch gelinkt gebouw.

Eens binnen delen we ons terug in maar moeten het nu zonder de oortje doen waardoor de helft van de tekst van onze treurwilg verloren gaat in de ontzettend grote lege ruimte die het kamp blijkt te zijn. Dus ik ga er af en toe wat dichter bijstaan en knik soms onterecht van “Ok, ich hab's verstehen”. Ook in de Hel dient de Kerk even in het midden gehouden te worden.

KLAU 2 (4).JPG

We volgen de Engelstalige groep op respectabele afstand wat maakt dat we niet echt een grote kudde vormen. Maar wat is dit groot. Ik wist wel hoe groot het was maar meer dan 170 hectaren is echt wel wat. Aan de rechterzijde haast enkel de beddingen van de houten barakken – met af en toe nog een schoorsteen. Aan de linkerzijde de stenen barakken, velen nog in staat van reconstructie of preservatie. En in het midden de lugubere spoorweg. Het einde van de lijn ligt op een kleine kilometer van ons maar eens de sporen gescheiden worden door de ‘ramp’, was de rit voor de meesten al voorbij. (ik voeg er even aan toe dat er ook op het spoorwegknooppunt in de stad reeds gedeporteerden werden uitgeladen).

KLAU 2 (16)fxx.jpg

KLAU 2 (27).JPG

De ‘ramp’ – het perron, zeg maar, was decor voor mogelijk de meest schrijnende taferelen uit de hele nachtmerrie. Hier werd er opgedeeld tussen leven en dood. Met de nuances dat ‘leven’ eigenlijk een uitgestelde dood was. Wie het korte strootje trok moest zich geen illusies meer maken. Die kregen zelfs geen barak vanbinnen te zien. Te voet werden zij naar achter geleid en mochten nog enkele minuten hoop koesteren. Helaas.

De Joodse jongeren – je ziet ze van ver, in het wit met voldoende Israëlische vlaggen om zeker niet onopgemerkt te blijven – zitten in groepjes bij mekaar. Je wil hier dan wel iets over zeggen maar tegelijk weet je dat er geen ruimte voor enige discussie is IN het kamp. Na datum had ik misschien toch liever een tijdje bij hen gezeten want wij kregen nauwelijks tijd voor een moment van bezinning.

KLAU 2 (32)bwkopie.jpg

KLAU 2 (40)kopie.jpg

KLAU 2 (51).jpg

Rechtdoor tot het einde van het spoor, langs de selectiebarak, het is een heel eind. Mijn dappere reisgebuur lijkt te kreunen onder de warme lucht maar weet toch alweer zinnige dingen te zeggen als het er op aankomt. Een heel eind dus tot aan het monument waar in meer dan voldoende talen waaronder het Nederlands even verwoord wordt waar het hier om draait.

KLAU 2 (64)fxx.jpg

KLAU 2 (72).jpg

We bevinden ons nu tussen Krema II en III. U begrijpt wat ik wil zeggen. IV en V liggen even verderop. In een poging alle bewijzen te vernietigen werden de meest beladen gebouwen door de SS opgeblazen. Wij buigen ons over Krema II. Toch een week moment als we langs de vijver lopen die de assen van menigeen verbergt.

KLAU 2 (84).jpg

We keren terug door het vrouwenkamp. Deze stenen barakken zijn gedeeltelijk toegankelijk. In enkelen kunnen we binnenwandelen en het beklemt je gelijk. Zo ook de wasruimte en het gevreesde Blok 25. Wie geselecteerd werd als ‘niet meer productief’, sleet daar haar laatste dagen. Ik piep snel nog even binnen. Het voelt zelfs nu nog weinig respectvol aan maar ik had geen keuze. Zelfs deze laatste zin in niet correct.

KLAU 2 (162).jpg

KLAU 2 (139).jpg

KLAU 2 (129).jpg

Niets is correct aan dit oord. Alles zorgt voor verwarring als je – zelfs als goed gedocumenteerde en voorbereidde – bezoeker hier rondloopt.

Wie hier puur academisch te werk gaat kan er volgens mij ook niet aan ontsnappen. In de blokken die in behandeling zijn worden nog regelmatig zaken opgegraven. Schamele bezittingen, memorabilia van een leven voor het kamp. Juwelen, foto’s, dagboeken.

Ik hoop hier een zo oprecht mogelijk verslag van mijn bezoek te hebben achtergelaten. Je moet af en toe eens met woorden spelen om niet in een moraliserende spreekbeurt te vervallen. Naar men zegt werd er trouwens toen reeds menige mop verteld in het kamp.

KLAU 2 (157)fxx.jpg

Onze voormiddag zat er op. Met gemengde gevoelens keerden we terug naar Krakow. Maar de zon scheen en de lucht zag er prachtig uit. Niets hield ons tegen om een verkennende stadswandeling te maken. Daarvoor waren we tenslotte toch naar hier gekomen?

We parkeren onze bus op een grote parking vlak aan de Wisla. Gelijk met zicht op de bocht die de rivier daar maakt én op de indrukwekkende burcht annex kathedraal. Gedrukte gidsen laten ons weten dat dat de meest bezochte site en tegelijk belangrijkste kasteel van Polen is.

Een reeks van koningen hebben daar verbleven en sinds 1930 wordt het ook als dusdanig erkend en in staat gehouden.

Maar wij gaan de stad in, recht naar het hart van Krakow.

Via niet al te uitnodigende straten, vol winkels, ATM-automaten, wisselkantoren en (opvallend) veel wellness salons, komen we aan de groene rand van Krakow.

Deze letterlijk groene ring omsluit het hart van de stad. Hier slaagt men er wél in een ring te sluiten, zowel op beplanting als op verkeersvlak. Wie niet echt zeker is van zichzelf en vanuit het centrum aan de parken komt, keert best terug op zijn stappen. Zo blijf je altijd binnen het meest interessante en levendigste gedeelte van de stad.

CITY (21).jpg

CITY (38)kopie.jpg

We gaan rechtdoor en stootten verder tot het centrum. En zoals dat meestal het geval is, komen we terecht op het centrale plein of Grote Markt. En als je daar bent weet je direct dat het wel snor zit qua gezelligheid. Het zou het grootste plein in Europa zijn (200m x 200m) en zo lijkt het ook.

Met centraal de Lakenhal als meest opvallende gebouw. Je kan er dan ook moeilijk naast kijken. We zien er ook de toren van het oude stadhuis. Hier is het dat menig bezoeker afspreekt met zijn gezellen. Je kan het echt niet missen.

MARKT (5).jpg

MARKT (7).jpg

MARKT (17).jpg

Je kan er in maar daar wordt je opgeslokt door een zee van commercie. Net zoals het initieel bedoeld is, wordt er intensief handel gedreven. Helaas vooral prullaria, souvenirs, wat kledij, wat hapjes maar verder niets echt hoogstaand. Maar hey, we zijn op vakantie en daarenboven is het een unieke plek om even uit de zon te gaan staan.

Daarenboven: als het aantal (kraaknette) openbare toiletten en de properheid van een stad als maatstaf van beschaving zouden dienen, valt er nog heel wat te leren door onze stadsbesturen.

MARKT (22).jpg

MARKT (111).jpg

Na een korte lunch in een van de vele gelegenheden – naast een uitgebreide boekenwinkel en een banken of twee zijn het haast allemaal horecazaken. De terrassen zitten allemaal vol. Er loopt veel volk en de duiven proberen er een stukje van mee te pikken.

Een ander belangrijk gebouw is de St Mariakerk met zijn twee torens. Op elk uur zal een trompetter zijn onderbroken solo spelen hoog vanuit de hoogste toren.

MARKT (56).jpg

MARKT (21).jpg

Ook de vele koetsen die graag uitnodigen voor een stadsrondrit staan aan te schuiven. De veelal bevallige koetsiersters en hun fraai opgemaakte koetsen en paarden maken dat het een plezier is om gade te slaan. Hoe zou je zelf zijn? Het stadscentrum heeft bij momenten meer weg van Sevilla dan van een Zuid Poolse stad.

MARKT (72).jpg

MARKT (83).jpg

MARKT (91).jpg

MARKT (88).jpg

MARKT (104).jpg

Wij komen terug samen voor een gezamenlijke wandeling – toch voor zij die er zin in hebben. Na een kleine twee uurtjes weten we ei zo na hoe het stadscentrum in mekaar staakt. Het is niet moeilijk.

Als je een stadsplan raadpleegt, springt de markt direct in het vizier en van daaruit lopen de straten allemaal nogal parallel.

In de resterende vrije tijd steek ik eens door naar het enorme shoppingcenter ‘Galeria Krakowska’. Niet zozeer om er te gaan consumeren maar je gaat door het park tot aan het oude station. Op zich al een mooie wandeling. Het shoppingcenter (voor de liefhebbers) is groter dan het grootste dat ik al heb gezien. Ik ben geen liefhebber maar hier vind je werkelijk alles. Op een eerste zicht ook wat wat goedkoper dan bij ons maar dat hangt wat af van de branche. Snel terug naar buiten en via een stukje park terug naar het plein en omliggende straten.

CITY (1).jpg

CITY (14).jpg

Gezien we de volgende dag heel de dag in stad vertoeven maak ik het mij gemakkelijk en nestel mij op een terras met een flinke Zywiec, blijkbaar toch het meest vloeiende gestenat.

Laten we niet vergeten dat we enkele uren daarvoor nog in Oswiecim zaten.

De alreeds laatste volledige dag in Krakow wordt dus doorgebracht in de stad. En maar goed ook want er is bijzonder veel te zien. Zeker als je fris gemontert, vers geschoeid en uitgeslapen aan de dag kan beginnen.

 

De commentaren zijn gesloten.