29-09-16

Krakow 4

Logo 2.jpeg

4. Krakow - city tour, Wawel

 

We gaan met het openbare vervoer want onze privéchauffeur heeft zijn wettelijke rustdag en kan zich dus heel de dag laten gaan in de wellness van het overigens prima hotel.

De bus stop even verder en met bijna de hele bende stappen we op. Wie liever met de taxi zijn eigen programma uitvoert doet het aan zijn eigen tempo natuurlijk maar een ritje met het lokale openbare vervoer geeft toch ook altijd een extra inzicht in de dynamiek van de stad.

POMNIK (18).jpg

POMNIK (8).jpg

Voor 2.80 PLN rijdt je één zone ver en dat is voldoende om aan de rand van de stad te komen. 2.80 PLN is 0.7€. En daar is de toon mee gezet. Polen is voor ons goedkoop. Maar het is niet altijd zo goedkoop als je denkt.

Even verduidelijken: horeca is al zeker interessant voor de toerist. Navenant de locatie kan het al wat schelen. Uit eten gaan is bijzonder goedkoop, de drank op zich scheelt ook maar niet in verhouding. Wie een klein restaurantje opzoekt eet voor geen geld.

Zelf aankopen in een winkel of supermarkt is bijna spotgoedkoop. Zo ook een fris drankje uit een van de vele winkeltjes met cooler in de entree. Dus dat zit voor een keer al eens mee.

CITY (98).jpg

Ook de taxi is zeer voordelig, te voet gaan kost je meer. Hier rekenen ze per kilometer en niet in tijd. Op de duidelijk herkenbare en overdadig aanwezige taxi’s staat meestal de prijs: van 1,60 tot 2.40 PLN de kilometer + een kleine startpremie. Zo nemen we ’s avonds een taxi van het centrum naar ons hotel en betalen 20PLN. Dat is 5€ (!) en we zijn (zijn wij geen vrekken?) met vier om deze net geen 5 km te overbruggen. Beetje gek om alles te voet te willen doen dus.

We kiezen terug voor de collectieve wandeling maar na een klein uurtje haak ik af. Het gaat niet snel genoeg maar dat is geen verwijt. De gezapige leeftijd van vele van mijn medereizigers én de verschroeiende zon maken dat alles trager verloopt.

CITY (30).jpg

CITY (32).jpg

Ik steek via de Florianapoort terug door naar het centrum met als doel de Wawel burcht aan de zuidkant van de stad. Dat is twintig minuten stappen maar het doet geenszins pijn aan de ogen. Hier loopt onwaarschijnlijk veel lokaal schoon volk. Als ik aan de rand van het centrum ben word ik wel viermaal uitgenodigd om me te komen ‘vermaken’ in een club. Natuurlijk staat cultuur op de eerste plaats en daarbij: ik ben er niet naar gekleed.

CITY (57).jpg

CITY (50).jpg

CITY (75).jpg

De klim naar het kasteel valt nogal mee en openbaart het ene mooie zicht na het andere. Eens boven is er een mooie ontvangstruimte met toiletten, shops en uiteraard de ticketverkoop voor het effectieve bezoek aan de gebouwen. Het is allemaal betalen, maar helemaal niet duur. Dit leidt wel tot lange rijen en daar heb ik noch tijd nog zin voor.

WAWEL (6).jpg

WAWEL (7).jpg

WAWEL (16).jpg

Maar eens binnen de kasteelmuren ben ik al volledig esthetische, cultureel en historisch tot op een zeker peil van tevredenheid gebracht. Dit is zeker een van de mooiste plekken van de stad, misschien van Polen en heel waarschijnlijk ook van Europa. Het binnenplein is groot, mooi ommuurd, met niveauverschillen en een archeologische site in het midden.

WAWEL (23).jpg

WAWEL (38).jpg

WAWEL (46).jpg

Alle aandacht gaat natuurlijk naar de Kathedraal. Een combinatie van bouwstijlen waar je wel even van staat te kijken. Bij een volgend bezoek, wat hierbij al voorgenomen is, zal er zeker een intern bezoek gebracht worden aan de gebouwen. Daarvoor is er nu nog te veel te verkennen.

WAWEL (41).jpg

Na een mooie wandeling langs de rivier, waar menigeen ligt te zonnen, zit te schaken, bijkletsen in een schaduwrijk plekje of gewoon een tukje ligt te doen tussen de kantooruren, steek ik terug de stad in.

WISLA (2).jpg

WISLA (15).jpg

Een aan de groene rand neem ik me voor deze eens rond te wandelen, want op een klein uurtje volbracht is. Uiteraard met de nodige foto oponthouden. Dan keer ik terug naar het centrum en spring natuurlijk even een muziekwinkel binnen die er cool uitziet. Niet slecht maar ook niet uitzonderlijk.

CITY (106).jpg

Een bezoek aan een boekenwinkel, een glas om af te sluiten en dan naar het rendez-vous punt alwaar ik met enkele gezellen heb afgesproken. Met de taxi zijn we op een goede tien minuten aan ons hotel. Toch maak ik nog even een detourtje langs  het marktplein. Soms is het moeilijk afscheid te nemen van een plek. Nu al!

Mijn voeten laten van zich voelen maar het is het waard geweest. Krakow zit in mijn geheugen.

Ik kan haast zonder plan door de stad lopen, weet hoe waar te geraken en kan me vlot situeren. Alles ligt binnen handbereik om dit nog eens over te doen op eigen tempo met eigen interessepunten.

WAWEL (32).jpg

Zo wil ik zeker nog zien: de St Mariakerk op de Grote Markt, Het Nationale Museum en uiteraard de Wawel. Een meer doorgedreven en intenser bezoek aan Auschwitz dringt zich ook op. In de stad zie je overal aanbieding voor transport heen en weer en met een klein gezelschap is dat goed te doen.

Onze laatste avond in het hotel is geen lange want het was vroeg dag en de volgende ochtend keren we toch een beetje huiswaarts.

 

Maar niet helemaal!

Ik kan hier gerust stellen dat ik – en bij uitbreiding mijn reisgenoten – zich voorbeeldig gedragen hebben op deze te korte maar meest boeiende trip. Toch, zoals het programma voorschrijft, dienen we nog een stop te maken aan Polen’s meest bezochte heiligdom.

Ik hoor u al zeggen: hier komt het, hier volgt de zoveelste beeldenstorm. Maar dat viel wel mee. Je moet weten dat Polen een van de meest Katholieke landen ter wereld is. Dat ze ook een paus mochten leveren is veelzeggend en daar wordt je dus wel regelmatig op gewezen door een standbeeld. Maar wij stoppen dus even in Czestochowa. Brrrr…

CZESTO (31).jpg

Jawel, de aanbidding van de ‘Zwarte Madonna’ is hier een feit. Niet dat de hier plots zo hoog oplopen met de anders gekleurde medemens, maar het portret van de Heilige Maagd is van die tint dat ze wel erg lang onder de zon heeft gelegen. Daarenboven zou zij zijn geschilderd door de apostel Lucas zijn geschilderd op een paneel afkomstig uit het huis van Jezus zelf. Je zou natuurlijk voor minder naar het heiligdom trekken!

Ik was dan ook op mijn hoede voor Lourdesachtige taferelen maar dat viel wel mee. Ik beschouw mezelf als een culturele Christen, dus ik sta wel open voor de schoonheid, zowel architecturaal, muzikaal als picturaal. Dat het merendeel van de Polen en vele Christenen in Europa hier hun smeekbede komen aanbieden, neem ik er graag bij maar laat me verder onberoerd.

Het gebouwencomplex, met een klooster, het heiligdom en de basiliek zijn echt wel mooi, zeker in de zomerzon. Fraaie tuinpartijtjes, bloemen, gedweeë mensen alom en de rust, geven dit toch wel een eigen karakter. Toen wij er waren, konden we zeker niet getuigen van al te veel overgave en deemoedigheid.

CZESTO (17).jpg

CZESTO (11).jpg

Het is er redelijk kalm en dus ga ik ook binnen. Langebroek en enige zedigheid is natuurlijk opgelegd maar men blijkt er nogal soepel mee om te springen. No flash! Maar dat knopje hebben de meesten nog niet gevonden op hun toestelletje.

Er is een dienst aan de gang en het is allemaal goed te bezichtigen zonder te moeten aanschuiven of dringen. Neen, hier heerst rust. Een beetje geroezemoes en verder de preek van de priester. Links en rechts schuifelen – ook enkele jongeren op hun knieën, maar het is een minderheid.

Ik ga door de deur richting Basiliek en daar is het werkelijk zo mooi dat ik mezelf zou laten (her)dopen, ditmaal zonder dat er enige kans op verkettering zou volgen. Het hoge gewelf, de overdaad aan angelieke afbeeldingen en het licht dat het schip vult werkt verheffend. Het effect is verrassend, het werkt! Ja, daarom zijn onze kathedralen zo hoog en zo licht.

Eens terug buiten verken ik de site verder en dat leidt tot enkele mooie plaatjes, in zoverre dat dit echt mooi kan zijn. Het is ook nog eens bloedheet en ik schuif even aan bij wat bekenden voor een verfrissing.

Verder is er niet zoveel te beleven. Het dorp ligt even verder beneden maar oogt nogal doods, zo ook de vele gesloten stalletjes waar er op een hoogdag wel menig ijsje of andere versnapering over de toonbank zal gaan. We leven dus even in soberheid, wat nooit slecht is.

Onze bus is al mooi afgekoeld als we terug instijgen want het is nog een eind tot in Duitsland, alwaar we zullen overnachten. Hierover kan ik verder kort zijn: alles verloopt volgens plan. Het is wel feest in de stad, dus tot 01u zullen we mogen genieten van muziek en gejoel op het plein. Mijn industriële oordoppen beschermen meer dan voldoende waardoor ik de volgende morgen uitgeslapen aan het ontbijt kan verschijnen.

De laatste rit is ook weer even doorbijten bij momenten maar verloopt gelukkig Staufrei. Hierdoor arriveren we op het geplande uur terug in Groot-Bijgaarden. Als de shuttlebus er dan ook nog eens snel volgt, is het een kwestie van een half uurtje alvorens we weer voet op bekende grond zetten.

Dit was een heerlijke citytrip -met uitbreiding. Krakow is een absolute aanrader om eens een weekje naartoe te trekken. Dan zul je het ook wel gezien hebben want het is geen wereldstad.

Toch zal me vooral bijblijven hoe Polen en zijn inwoners (er zal nog wel een uitstap die richting komen) een optimisme uitstralen en verrassend uit de hoek komen. Het beeld van grauwe steden, niet al te vrolijke bewoners die gebukt gaan onder de last van arbeid en een grijze lucht boven het hoofd is volkomen onterecht en daar was ik mezelf ook van bewust.

Krakow zal herbezocht worden maar dan zullen we vliegen.

WAWEL (71).jpg

De commentaren zijn gesloten.